İklim nötr bir ekonomiye geçiş, toplumdaki eşitsizlikleri giderme adına büyük fırsatlar sunuyor. Karbonun ücretlendirilmesi ile elde edilecek gelirler, enerjiye erişmekte sıkıntı çeken sosyal kesimlerin desteklenmesinde, yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesinde ve yeni istihdam alanlarının oluşturulmasında kullanılabilir. Bu nedenle, nesiller, üye ülkeler, bölgeler ve toplumun farklı kesimleri arasında dayanışma, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın ana prensibi olarak belirlendi.
Başta gençler olmak üzere tüketicilerin bilinçlendirilmesi sayesinde karbon ayak izlerinin azaltılması, daha yeşil ve sağlıklı bir çevrenin oluşmasına katkı sunacak. Ancak Yeşil dönüşüm, bazı meslek grupları ve işletmeler için varoluşsal riskleri beraberinde getiriyor. 55’e Uyum Paketi, bu dönüşümden olumsuz etkilenecek olan gruplara yönelik te bazı eylem planları içeriyor.
Sosyal İklim Fonu, özellikle Emisyon Ticaret Sistemi’nin karayolu ulaşımı ve binaları da kapsayacak şekilde genişletilmesi sonucunda ortaya çıkacak yeni karbon ücretlerinden etkilenecek dar gelirli kesimlerin desteklenmesi için oluşturuluyor. Enerji kıtlığının AB’de 34 milyon kişinin hayatını olumsuz etkilediği tahmin ediliyor. Teşviklerin ortadan kaldırılması ile fosil yakıt fiyatlarında meydana gelmesi beklenen artışların toplumsal açıdan kırılgan olan kesimleri etkilememesi için Sosyal İklim Fonu’na aktarılan gelirlerin kullanılması planlanıyor.
AB Komisyonu tarafından 14 Temmuz 2021’de yapılan teklife göre 2025-2032 yıllarını kapsayacak şekilde 72 milyar € bütçeye sahip Sosyal İklim Fonu’nun oluşturulması planlanıyor. Binaların ve karayolu ulaşımının Emisyon Ticaret Sistemi (ETS)’ne dahil edilmesi ile elde edilecek gelirin %25’i bu fona aktarılması hedefleniyor.
Bununla birlikte, üye ülkelerin kendi ETS’lerinden elde edecekleri kaynaklardan da Sosyal İklim Fonu’na aktarılması gerekiyor. AB üyesi ülkeler kendi iklim planlarına sunarak Sosyal İklim Fonu’ndan yararlanmayı talep edecek. Sosyal İklim Fonu’ndan en büyük desteği alması beklenen ülkeler Polanya (%17.6), Fransa (%11.2), İtalya (%10.8), İspanya (%10.5) ve Romanya (%9.3) olarak öne çıkıyor.
Isınma ve soğutmada enerji verimliliğinin sağlanması için binaların yenilenmesi ve binalara yenilenebilir enerji sistemlerinin entegrasyonu, AB üyesi ülkelerde toplu taşıma sistemlerinin geliştirilmesi, Sosyal İklim Fonu kapsamında desteklenecek öncelikli projeler arasında.
Avrupa Komisyonu’nun 2028 yılında Çaba Paylaşım Düzenlemesi ve Emisyon Ticaret Sistemi’nin performansı ışığında Sosyal İklim Fonu ile ilgili yeni bir değerlendirme yapması da bekleniyor. 2021-2030 yılında ETS’den elde edilecek gelirlerin %2’si Modernizasyon Fonu’na aktarılarak, AB üyesi ülkeler içerisinde en düşük gelir seviyesine sahip 10 ülkede, yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, enerji depolama alanlarındaki projeler desteklenecek.