Karbon Piyasaları Eğitimi:

Sürdürülebilirlikte Karbon Piyasalarının Rolü

Eğitimde hangi konular ele alınacak?

Eğitim programımız, iklim değişikliği ile mücadelede önemli bir araç olan karbon ticareti konusunda kapsamlı bilgiler sunmayı amaçlamaktadır. Katılımcılar eğitim sonrasında, Paris Anlaşması ile belirlenen sıcaklık artışı hedefine ulaşmak ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) açısından oldukça önemli olan piyasa temelli politika araçlarından karbon piyasalarını anlamak için gerekli bilgilere sahip olacaklardır.

Paris Anlaşması ve Karbon Ticareti

Karbon ticareti, Paris Anlaşması’nda öngörülen maliyet etkin çözümler arasında yer almakta ve ülkelerin sera gazı emisyonlarını azaltma hedeflerine ulaşmalarına destek sağlamaktadır. Eğitimde, karbon ticaretinin nasıl işlediği, bu süreçte ülkeler ve şirketlerin nasıl bir rol oynadığı detaylı bir şekilde işlenecektir.

Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sürdürülebilir Ticaret

Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın getirdiği Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM), Türkiye gibi ülkeler için AB ile olan ticaretin sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda, sera gazı azaltımlarının, şirketlerin kredi alma kapasiteleri üzerindeki olumlu etkileri ve pazar paylarını artırma potansiyelleri ele alınacaktır.

Karbon Piyasaları ve Getirdiği Fırsatlar

Karbon piyasasının işleyişi, şirketlerin çevre düzenlemelerine uyum sağlamaları durumunda elde edecekleri avantajlar ve yeni iş imkanlarını nasıl değerlendirebilecekleri konusunda bilgiler verilecektir. Katılımcılar eğitimimizle birlikte, karbon ticaretinin parçası olan gönüllü ve zorunlu piyasaların nasıl işlediğine dair temel bilgileri edinmiş olacaklar.

Toplam 3 saat sürecek olan eğitim; şirketlerin sürdürülebilirlik yöneticileri, sürdürülebilirlik danışmanları ve kendilerini bu alanda geliştirmek isteyenler için hazırlandı.

Sera gazı emisyonu azaltımında uluslararası çabalar

  • UNFCCC
  • Kyoto Protokolü
  • Paris Anlaşması
  • Avrupa Yeşil Mutabakatı
  • Karbon azaltımının sürdürülebilirlik raporlamasında ve rekabette yeri

Zorunlu Piyasalar: Emisyon Ticaret Sistemi

  • Karbon nasıl fiyatlanır?
  • ETS'nin tasarımı ve işletimi

Gönüllü Piyasalar: Karbon kredileri

  • Karbon Dengeleme Projeleri
  • Yeşil Karbon
  • Mavi Karbon

Paris Anlaşması 6. Madde

  • Madde 6.2
  • Madde 6.4

Neden Yeşil Büyüme Emisyon Ticaret Sistemi- Karbon Piyasaları Eğitimi ?

Aşağıdaki konu başlıkları ile ilgili karmaşadan uzak ve bütüncül bakışa açısına dayanan bilgi edinin.

  • Sera gazı emisyonları hangi uygulamalar ile azaltılabilir?
  • Karbon nasıl fiyatlandırılır? Emisyon Ticaret Sistemi nedir? Nasıl tasarlanır ve işler?
  • Karbon kredileri, karbon dengeleme ve Kyoto Esneklik Mekanizmaları
  • Zorunlu Karbon Piyasaları, Gönüllü Karbon Piyasaları ve Gelişimleri, Fiyat Oluşumu
  • Karbon dengeleme projeleri, yeşil karbon ve mavi karbon
  • Kyoto'dan Paris'e Ulusal Katkı Beyanları
  • Paris Anlaşması 6.1 ve 6.2 maddelerinin karbon piyasasında rolü, ekonomilere ve şirketlere yansıması

ETS-Karbon Piyasaları Eğitimi

“Eğitim kayıtları ve ödemeler Superpeer platformu üzerinden yapılmaktadır. Formu doldurunca ödeme sayfasına yönlendirileceksiniz. Sayfayı kapatmayınız”

    Yeşil Büyüme bu bilgileri ilgili içerik, ürün ve hizmetler hakkında sizinle iletişime geçmek için kullanacaktır. İstediğiniz zaman aboneliğinizi iptal edebilirsiniz. Daha fazla bilgi için Gizlilik Politikamıza göz atın: https://yesilbuyume.org/gizlilik-politikasi

    Yorumlar
    Bültenleri ile ülkemiz ekonomisinde önemli rolü olan şirketlerimize, Avrupa Yeşil Mutabakatı, sürdürülebilirlik, iklim değişikliği, yeşil ekonomi, raporlama standartları gibi geniş çaplı bir çerçevede en güncel gelişmeleri, uluslararası raporları, istikrarlı bir şekilde ulaştırıyor, analizleri ile pratik yönlendirmeler sunuyor. Önemli bir bilgi birikimine sahip olan Yeşil Büyüme’nin hazırladığı eğitimlerin şirketlerimize yüksek katma değer sağlayacağına inancım tam!
    Elif Özkul GÖKMEN
    SERCOM Consulting
    Sn. İlyas GÜLENÇ beyden sürdürülebilirlik, GRI standartları ve rapor uygulamaları hakkında eğitim aldık. Şirketimiz için eğitimin içeriği ve uygulamalar açısından güzel ve faydalı bir eğitim oldu. Bu konuda eğitimi veren Sn. İlyas GÜLENÇ hocamıza , hazırladığı sunumlar, uygulamalar, örnekler  ve  eğitim sonrası destekleri için çok teşekkür ederiz.
    Nurcan ÇELİKOĞLU
    Ortadoğu Rulman
    Yeşil Büyüme ekibini, ülkemizde sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüme dair yarattıkları katma değer için içtenlıkle kutluyorum. Verdikleri hizmet kalitesi ve profesyonellikleri nedeniyle bu değerli ekiple yol almak benim için gurur verici.
    Dr. Rakibe KÜLÇÜR
    Founder of Sustaila Consulting Services

    Eğitim Kim Tarafından Verilecek?

    Prof. Ayşe Uyduranoğlu

    İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi

    Prof. Dr. Ayşe Uyduranoğlu, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde mezun olmuş ve doktorasını İngiltere’nin Exeter Üniversitesi’nde ekonomi üzerine yapmıştır. Doktora tez konusu, ulaşıma bağlı iklim değişikliği ve bu soruna karşı uygulanabilecek mali politikalardır. İlgi alanı Çevre Ekonomisi olup, bu alanda iklim değişikliği, çevre vergileri özellikle karbon vergisi, emisyon ticareti, Avrupa Birliği iklim politikaları, sürdürülebilir enerji ve ulaşım politikaları konusunda çalışmaktadır. Bu konularda uluslararası ve ulusal dergilerde yayınları bulunmaktadır. 2000 yılından bu yana İstanbul Bilgi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışan Prof. Uyduranoğlu 2010-2023 yılları arasında aynı üniversitenin Çevre, Enerji ve Sürdürülebilirlik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin müdürlüğünü yapmıştır. Aynı zamanda Yeşil Gazete’de gönüllü olarak köşe yazarlığı yapmaktadır.

    Yeşil Büyüme Şimdiye Kadar Kimlere Eğitim Verdi?