Avrupa Birliği’nin Batarya Politikası

Yazar 9:22 am Sektörel Sürdürülebilirlik

Son güncelleme: 04 Kasım 2024

Bataryalar İçin Sürdürülebilir ve Döngüsel Tedarik Zinciri Beklentisi Artıyor

Avrupa Konseyi 10 Temmuz 2023’te bataryalara ilişkin sürdürülebilirlik kurallarını güçlendiren yeni bir düzenlemeyi kabul etti. Yönetmelik, bataryaların üretim sürecinden yeniden kullanımlarına ve geri dönüşümlerine kadar gerçekleşen tüm yaşam döngüsünü düzenleyecek ve böylece bataryaların güvenli, sürdürülebilir ve rekabetçi olmasını sağlayacak.

Elektrikli araç bataryaları, küresel anlamda sıfır karbon sürecine ve AB’nin sıfır emisyonlu ulaşım çözümlerine geçişinin anahtarıdır. Aynı zamanda kullanım ömrü sona eren bataryalar bir çok değerli maden içermektedir ve bu madenlerin tedariği için üçüncü ülkelere bağımlı olmak yerine bu kritik ham maddelerin yeniden kullanılabilecek şekilde döngünün içerisine geri kazandırılmaları büyük avantaj sağlamaktadır. Yeni düzenlemeler, Avrupa endüstrisinin rekabet gücünü artıracak, yeni bataryaların sürdürülebilir olmasını sağlayacak ve yeşil geçişe katkıda bulunacak.

Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi’nin belirlemiş olduğu bu yönetmeliğin, tüm atık taşınabilir şarj üniteleri, elektrikli araç bataryaları, endüstriyel bataryalar, marş, aydınlatma ve ateşleme (SLI) bataryaları (çoğunlukla araç ve makineler için kullanılan) ve hafif araçlara (örneğin elektrikli bisikletler, e-mopedler, e-skuterler) yönelik bataryalar dahil olmak üzere tüm bataryalar için geçerli olacağı belirtiliyor.

Yeni Düzenlemeler, Bataryaların Tüm Yaşam Döngüsü Boyunca Çevresel Ve Sosyal Etkilerinin Azaltılmasını Hedefliyor

Yeni düzenlemeler bataryaları yaşam döngüleri boyunca kontrol altında tutarak döngüsel bir ekonomiyi teşvik etmeyi amaçlıyor. Bu nedenle yeni yönetmelik, ürünün geri toplanma hedefleri ve yükümlülükleri, malzemelerin geri kazanımına yönelik hedefler ve üreticiler için çok kapsamlı sorumluluklar dahil olmak üzere kullanım ömrü sonunda ürünün döngüye geri kazanımı için var olan tüm gereklilikleri kapsıyor.

Bataryalara olan talebin 2030 yılına kadar on kattan fazla artacağı beklentisi ve elektrikli mobilitenin muazzam gelişimi göz önüne alındığında bu girişim büyük bir önem taşıyor.

Yeni Yönetmelik, Üreticiler Ve Son Kullanıcılar İçin Atıkları Geri Kazanmaya Yönelik Hedefler Belirliyor

Yönetmelik, üreticiler için, atık taşınabilir şarj ünitelerinin geri toplamasına yönelik hedefler (2027 sonuna kadar %63 ve 2030 sonuna kadar %73), ve hafif ulaşım araçlarına yönelik atık bataryalar için özel geri toplama hedefi (2027 sonu itibarıyla %51, 2028 ve 2031 sonuna kadar %61) getiriyor.

Aynı zamanda, atık bataryaların içerdiği Lityum’un 2027 sonuna kadar %50, 2031 sonuna kadar ise %80 geri kazandırılmasını gerektiriyor.

Endüstriyel bataryalar, SLI aküler ve Elektrikli araç bataryaları için zorunlu minimum geri dönüştürülmüş içerik seviyesi öngörülüyor. Bunlar başlangıçta kobalt için %16, kurşun için %85, lityum için %6 ve nikel için %6 olarak belirlenmiştir. Bataryaların geri dönüştürülmüş içerik belgesine sahip olması gerekeceği belirtiliyor.

Nikel-kadmiyum bataryalar için geri dönüşüm verimliliği hedefi 2025 yılı sonuna kadar %80, diğer atık batarya ve aküler için ise 2025 sonuna kadar %50 olarak belirleniyor.

Yönetmelik, 2027 yılına kadar cihazlara dahil edilen taşınabilir bataryaların son kullanıcı tarafından çıkarılabilir ve değiştirilebilir olmasını ve üreticilere ürünlerinin tasarımını bu gereksinime uyarlamaları için yeterli zaman tanınmasını öngörüyor.

Bataryaların yeşil ekonomiye geçişte önemli bir rol oynamakta olduğu aşikâr. Yeni yönetmeliğin, 2006 yılında yürürlüğe girmiş olan mevcut batarya direktifinin yerini alacağı ve mevcut mevzuatı özellikle atık yönetimi açısından tamamlayacağı belirtiliyor.

Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi için lütfen aşağıdaki formu doldurunuz

Etiketler: , , , , , , Last modified: 4 Kasım 2024